Word lid Bestel gratis

Nederlanders willen een rookvrije speeltuin

Een grote meerderheid van de Nederlanders wil dat speeltuinen rookvrij zijn. Zodat jonge kinderen buiten kunnen spelen zonder dat ze meeroken of dat ze roken normaal gaan vinden.

 

“Juist op deze plek is rookvrij de norm”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds, dat een aanpak ontwikkelde om het vlot zelf te regelen.

77% van de mensen in Nederland is voorstander van een rookvrije speeltuin, blijkt uit  draagvlakonderzoek over tabaksontmoediging door TNS NIPO. In de leeftijd 18-34 jaar, waar veel ouders van jonge kinderen te vinden zijn, wil maar liefst 84% een rookvrije speeltuin. Ook rokers zien de logica: slechts een kwart van hen is tegen. Nederland telt duizenden speeltuinen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Zien roken, doet roken: Nog maar een handvol speeltuinen is nu daadwerkelijk rookvrij. In landen als Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten is de rookvrije speeltuin standaard. “Voor de gezondheid van onze kinderen kun je daar jaloers op zijn”, vindt Rutgers. “De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling.” Naast peuken op de grond, zijn de risico’s vooral meeroken en voorbeeldgedrag - ‘zien roken, doet roken’. “Een rookvrije omgeving maakt jonge kinderen weerbaar om straks niet te beginnen met roken.”

Handige aanpak: Het Longfonds ontwikkelde een handig stappenplan. Daarmee kunnen ouders, speeltuinverenigingen en gemeenten zelf aan de slag voor een rookvrije speeltuin. “Als je er nu werk van maakt, kan je kind nog deze zomer rookvrij spelen”, zegt Rutgers. Meer informatie op www.longfonds.nl/speeltuin. Het Longfonds werkt samen met NUSO, landelijke koepel van speeltuinverenigingen. Verenigingen kunnen bij NUSO ondersteuning krijgen bij het rookvrij maken van hun speeltuin. Meer informatie op www.nuso.nl.

Succes wordt omarmd: Een goed voorbeeld van een rookvrije speeltuin is Weerestein in Hillegom. Deze is sinds vorig jaar geheel rookvrij. Bestuurslid Ruud van der Lee: “Het vergde wat overleg. De aanpak hebben we duidelijk en breed gecommuniceerd. Het is nu een succes dat door iedereen wordt omarmd. Kinderen horen gezond en veilig te kunnen spelen, daarom is een rookvrije speeltuin heel logisch.”

 

Rookvrije generatie

Het Longfonds werkt samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding aan de rookvrije generatie, van kinderen die kunnen opgroeien zonder te worden blootgesteld aan tabaksrook of de verleiding om te beginnen met roken. Zie ook www.longfonds.nl/rookvrije-generatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jelmer Krom, woordvoerder Longfonds (voorheen Astma Fonds), tel.(06) 5794 3234 of jelmerkrom@longfonds.nl