Word lid Bestel gratis

Luchtkussen om inspanningsastma te meten

Met een opblaasbaar luchtkasteel in een koude en droge ruimte kun je inspanningsastma bij kinderen makkelijker opsporen. Zo voorkom je dat kinderen onnodig of niet tijdig worden behandeld.

Inspanningsastma is een tijdelijke vernauwing van de longen, tijdens of net na inspanning. Je krijgt het daardoor snel benauwd tijdens sporten of als je een sprintje trekt naar de bus. Inspanningsastma wordt meestal gemeten met behulp van een fietstest waarna je longfunctie gemeten wordt. Maar dit is best saai en lastig vol te houden voor kinderen. Daarnaast kunnen ouders of kinderen zelf moeilijk aangeven hoeveel last ze hebben van benauwdheid.

Artsen hebben daar een oplossing voor bedacht: een opblaasbaar luchtkasteel in een koude (10 graden) en droge ruimte. Als je inspanningsastma hebt, dan krijg je bij inspanning in een koude en droge omgeving het extra benauwd. Daarnaast is een luchtkasteel een leuke en makkelijke manier om de hartslag van kinderen voor de meting snel omhoog te krijgen. In deze studie is uitgezocht of dit ook werkt. 

 

Onderzoek

Aan dit onderzoek deden 82 kinderen mee tussen de 5 en 7 jaar oud. Alle deelnemertjes hebben ooit astma klachten gehad. Alle kinderen mochten 6 minuten springen in het luchtkasteel, waarbij ze ten minste 4 minuten 80% van hun maximale hartslag moesten bereiken. (voor kinderen van 6 jaar is dat 170 slagen per minuut). Vóór, tijdens en op verschillende momenten na de springsessie werd hun longfunctie gemeten. 

Resultaten

Ruim de helft (43 van 81) van de kinderen bleek inspanningsastma te hebben. In 36% van de kinderen begon de inspanningsastma al tijdens het springen. Deze kinderen hadden al verminderde longfunctie aan het begin van de test en een grotere afname in longfunctie tijdens het springen. Bovendien herstelden ze minder snel in vergelijking met kinderen zonder inspanningsastma.

Conclusie

Het springkussen blijkt een leuke en makkelijke manier om inspanningsastma te meten bij kinderen. Het is belangrijk om inspanningsastma goed te kunnen meten bij kinderen. Zo voorkom je dat onnodig wordt behandeld. Of dat kinderen minder gaan sporten en bewegen doordat ze telkens benauwd zijn. Waarschijnlijk bestelt niet ieder ziekenhuis nu direct een luchtkussen. Het is belangrijk dat deze test in een droge en koude omgeving wordt uitgevoerd. Maar het geeft wel aan dat inspanningsastma makkelijker te meten is bij een activiteit die kinderen leuk vinden.

 

Het Centre of Excellence in Amersfoort beschikt sinds de zomer  van 2015 over een dergelijk luchtkussen. Kijk voor meer informatie op www.coe-amersfoort.nl/ouders